Tekoälyn mahdollisuudet esiin

3/2017 10.10.2017

Tekoäly ratkaisee nopeasti asioita ja automatisoi osia perustyöstä, joten se antaa mahdollisuuden IPR-ammattilaiselle keskittyä asian ytimeen. Alalle syntyy uusia toimenkuvia, joita voimme koulutuksen avulla tukea.

Tekoäly ja koneoppiminen ovat kuuma puheenaihe myös IPR-näkökulmasta. Aihetta käsiteltiin IPR University Centerin syyskauden ensimmäisessä seminaarissa elokuussa. Tekoälyn kehittämisen ja lähes rajattomien mahdollisuuksien myötä on syntynyt myös huolenaiheita. Tulevaisuudentutkijat ovat ennakoineet, että tekoäly voi tuhota miljoonia työpaikkoja. Mitä tapahtuu, kun päätöksenteko siirtyy osittain ihmiseltä koneelle? Miten saamme tekoälyn yhdistettyä eettisellä tavalla ihmisyyteen? Kenellä ovat oikeudet tekoälyn tuottamiin ratkaisuihin ja koneoppimisen tuloksiin?

Kiinnostavaa tulee olemaan, kuinka tekoäly vaikuttaa IPR-ammattilaisen työtehtäviin tulevaisuudessa. Näkisin, ettei tekoäly vielä korvaa ihmisen kaltaista kyvykkyyttä esimerkiksi patenttiloukkausten tai tavaramerkin sekaannusvaaran analysoimisessa, mutta se tuo uusia ulottuvuuksia sekä apuvälineitä tähän työhön. Suurin vaikutus tulee näkymään rutiininomaisten tehtävien hoidossa, esimerkiksi tietokantojen läpikäymisessä tai tavaramerkin tavaraluettelon laatimisessa. Tekoäly antaa mahdollisuuden IPR-ammattilaiselle keskittyä asian ytimeen, kun se ratkaisee nopeasti asioita ja automatisoi osia perustyöstä. Tekoäly voi viedä IPR-ammattilaisuuden uudelle tasolle ja synnyttää alalle uusia toimenkuvia, joita voimme koulutuksen avulla tukea.

IPR-ammattilaisen pitää varmistaa oma paikkansa digitaalisessa kehityksessä. On pohdittava uusia tapoja aineettomien oikeuksien tarkasteluun, haettava enemmän monitieteellistä otetta ja ymmärrettävä ihmisen käyttäytymistä. Onhan esimerkiksi brändin luominen puhdasta psykologiaa! IPR-ammattilaisilla on kaikki mahdollisuudet menestymiseen, kunhan on avoin ja valmis muutokseen.

IPR University Centerin koulutussyksy on jo hyvässä vauhdissa. Koulutustarjonnassa on pidempiä koulutussarjoja IPR-assistenteille sekä yritysten in-house lakimiehille. Lisäksi mukana ovat olleet ajankohtaisseminaarit tekijänoikeudesta sekä liikesalaisuusdirektiivin implementoinnista. Nyt suunnitellaan jo seuraavaa vuotta: IPR-assistenttien koulutussarja uusitaan keväällä, minkä lisäksi tulossa on koulutusta yritysrahoitukseen ja -järjestelyihin liittyen.

Tekoäly-teemojen lisäksi IPRinfo-lehden numerossa 3/2017 käsitellään Yhdysvalloissa annettua patenttiratkaisua patenttien sammumisesta ja haastatellaan tuoreen IPR-pelin kehittäjiä.

Laitathan kalenteriin ylös seuraavan IPR Gaalan päivämäärän, sillä juhlimme taas 26.1.2018 Suomen IPR-alan kermaa ja jaamme IPR-alan palkintoja, joiden saajiin sinä voit vaikuttaa.

Hyvää syksyä ja lukuhetkiä!

Kirjoittajat

Share: