Global IP and New Interfaces. Immateriaalioikeuden rajapintoja ja kansainvälistä yhteistyötä

(IPRinfo 3/2010)

Konferenssissa kuultiin maailmanluokan puhujia ja viriteltiin yhteistyöverkostoja.

IPR University Center järjesti 16.-17.4.2010 Helsingin Vuosaaressa kansainvälisen konferenssin otsikolla ”Global IP and New Interfaces”. Immateriaalioikeuden rajapintoja luotaava tapahtuma järjestettiin asiaan kuuluvasti meren rannalla, kaupunkimiljöön ja luonnon rajamailla Kulttuurikeskus Sofiassa.

Kaksipäiväinen konferenssi kokosi saman katon alle lähes 70 immateriaalioikeudesta kiinnostunutta osallistujaa yliopistomaailmasta, liike-elämästä ja valtionhallinnosta. Suurin osa jo edellisenä päivänä saapuneista Nätverksmöte-vieraista osallistui myös konferenssiin. Näin tutkijaseminaarissa aloitettua tieteellistä keskustelua jatkettiin sujuvasti muiden osallistujien kanssa.

Tapahtuman teema heijasteli maailman ja immateriaalioikeuden muutostilaa. Uudet teknologiat, trendit ja yhteiskunnallisen ilmapiirin muutokset vaikuttavat myös aineettomiin oikeuksiin ja ajavat sen törmäyskurssille muun muassa kilpailuoikeuden, perusoikeuksien ja eurooppaoikeuden kanssa.

Rajapinnoissa syntyy uusia näkökulmia, mutta kuinka paljon maailman muutos vaikuttaa immateriaalioikeuden kivijalkaan?
IPR University Centerin johtaja professori Niklas Bruun toimi konferenssin puheenjohtajana. Tervetulotoivotuksiin liittyi erityinen ilo siitä, että lopulta vain kymmenkunta ilmoittautunutta oli jäänyt tuhkapilven takia mottiin jollekin Euroopan lentokentälle.

Iltapäivän aloitti professori Annette Kur Max-Planck-Institutista, jossa tehdään parhaillaan Euroopan komissiolle laajaa arvioivaa tutkimusta Euroopan tavaramerkkijärjestelmistä.

Helsingissä Kur esitelmöi samasta aiheesta keskittyen yhteisön tavaramerkkirekisterin ja kansallisten rekisterien suhteeseen. Hän käsitteli kaksoisjärjestelmän ongelmia ja mahdollisia tulevaisuudennäkymiä.

Onko rekistereiden rauhallinen rinnakkaiselo mahdollista ja mitä muutoksia se edellyttää? Tuleeko jompikumpi, kansallinen tai yhteisön laajuinen rekisterijärjestelmä, välttämättä kärsimään kilpailusta? Tutkimus asiasta oli yhä kesken, mutta Kur antoi tapansa mukaan yleisölle paljon ajattelemisen aihetta.

Kilpailuoikeus ei aina ole mörkö
Vastakkainasettelua ja tulevaisuuden kehitysmahdollisuuksia esiintyi myös Kööpenhaminan yliopiston professorin Jens Schovsbon puheessa ”Collectivization of Rights: The Way Forward or The Road to Hell?”. Hänen lähtökohtansa oli, että immateriaalioikeuksien perimmäinen tarkoitus on hyödyttää yhteiskuntaa.

Tarkasteltuaan tekijänoikeuksien kollektiivisen hallinnoinnin etuja ja riskejä hän päätyi siihen, ettei kilpailuoikeus aina ole IP-juristien kammoksuma mörkö. Sen lähestymistapa, oikeuksien lisensiointi, voi hyödyttää sekä tekijöitä että yhteiskuntaa.
Schovsbo esitti, että teoksen luojalla tulisi tekijänoikeuden lisäksi olla eräänlaiset jäsenoikeudet tekijänoikeusjärjestöön.

Kilpailuoikeus palvelee tekijänoikeuden tarkoitusperiä, kun se varmistaa, että järjestöt ajavat oikeudenhaltijoiden etua parhaalla mahdollisella tavalla. Järjestö ei luonnollisesti saa käyttää väärin määräävää markkina-asemaansa. Esitys herätti paljon keskustelua, eikä ollut suinkaan niin pahaenteinen kuin otsikko antoi ymmärtää.

Tauon jälkeen professori Ansgar Ohly Bayreuthin yliopistosta vei keskustelun tavaramerkkeihin. Konferenssin teeman mukaisesti hän käsitteli immateriaalioikeuden ja eurooppalaisen valtiosääntöoikeuden rajapintaa, tarkemmin sananvapauden suhdetta tavaramerkkisäännöksiin.

Ohly tarkasteli sananvapausargumentteja kolmenlaisissa tapauksissa: kriittisen käytön, parodian ja hakusanamainonnan yhteydessä. Aihe on tavaramerkkioikeuden laajentumisen myötä tullut yhä ajankohtaisemmaksi, sillä oikeuksien väliset konfliktit ovat yhä todennäköisempiä.

Tuomas Mylly vastasi päivän viimeisestä puheenvuorosta. Hän puhui tuoreen väitöskirjansa tiimoilta niin kutsutusta kolmen kohdan testistä (Three-Step Test) ja eurooppalaisesta valtiosääntöoikeudesta, ”taloudellisesta perustuslaista”.

Päivän asiaohjelman jälkeen bussi kuljetti osanottajat konferenssi-illalliselle Kulosaaren kasinolle, jossa he saivat keskustelun lomassa ihailla kaunista merinäköalaa. Ikkunan takana havaittiin jopa pieni sateenkaari. Maljapuheissa kiiteltiin niin isäntiä kuin vieraitakin, ja tunnelma oli korkealla.

Eri näkökulmat tuottavat kaikille uusia ajatuksia
Lauantaiaamuna ohjelmassa oli työpaja, jossa nuorempien tutkijoiden oli mahdollista pitää esitelmä ja saada palautetta tutkimuksestaan. Haasteeseen vastasivat Sean Morris Helsingin yliopistosta, Daniel Acquah Turun yliopistosta ja Dhanay Cadillo Chandler Hankenilta.

Kaikki kolme saivat paljon arvokkaita kommentteja sekä tutkijakollegoilta, käytännön ammattilaisilta että arvostetuilta professoreilta. Aamupäivän aiheina olivat tavaramerkit, maantieteelliset merkinnät ja kansanperinne sekä Latinalaisen Amerikan vapaakauppasopimukset.

Kaikkiaan konferenssissa käydyt keskustelut olivat mielenkiintoisia, koska puheenvuoroja pitivät monien eri tahojen edustajat. Maailmanluokan puhujien lisäksi kokouksen parasta antia olikin epäilemättä yhteistyö sekä eri kansallisuuksien että yritysmaailman ja tiedemaailman välillä. Rajapintoja nämäkin.

Maarit Huotari
Oik. yo
IPR University Center
Kirjoittaja työskenteli harjoittelijana IPR University Centerissä keväällä 2010.

HUOM!
Muutamia Global IP -konferenssin ja Nätverksmöten valokuvia on pantu instituutin Facebook-sivulle. Kuvia voi tiedustella myös sähköpostitse: info (at) iprinfo.com

Share: